Hautakirjoituksia ja hautakuviaTämä on kuvalinkki! = Linkki näyttää kuvia hautamuistomerkeistä. Linkki ilman oranssia neliötä näyttää hautausmaaluetteloita ilman kuvia.

Suomen Sukututkimusseura on Vuosikirjassaan julkaissut tietoja hautamuistomerkkien teksteistä. Kaikkiaan on julkaistu n. 40 hautausmaan tiedot, näiden joukossa muun muassa Pälkjärven hautausmaa, joka sodassa jäi rajan taakse.

Joistakin hautausmaista on myös julkaistu kirjoja, mutta niissä on yleensä esitelty joko vain merkkimiesten hautoja tai taiteellisesti merkittäviä hautoja. Etelä-Suomen ruotsinkielisillä alueilla on viime vuosina dokumentoitu hautoja, mutta hankkeesta ei ole kulkeutunut tietoa laajempiin piireihin.

Hautamuistomerkkejä tuhotaan seurakuntien toimesta lyhytnäköisen taloudellisen ajattelun seurauksena. Meillä on valitettavia esimerkkejä, jossa suuria määriä hautamuistomerkkejä on poistettu merkitsemättä tietoja muistiin tai valokuvaamatta niitä, vaikka tiedossa on, että kirkonkirjat ovat hyvin puuttellisia. Viime vuosina on hautamuistomerkkejä myös kaadettu ja rikottu ulkopuolisten toimesta.

Tällä palstalla julkaistaan erilaisia hautakirjoituksia ja valokuvia hautamuistomerkeistä. Halukkaat voivat osallistua kuvaamalla hautamuistomerkkejä valitsemaltaan hautausmaalta. Hautamuistomerkkien valokuvaamisesta ja tietojen syöttämisestä tietokantaan löytyy erilliset ohjeet.

Hakutoiminto
Suku- ja etunimeä tai jompakumpaa näistä voi etsiä hakutoiminnon avulla. Huomaa, että haku toimii vain hautakuvien yhteydessä. Isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole merkitystä hauissa. Jos nimeen kuuluu aatelisetuliite kuten von tai af, on tämä kirjoitettava varsinaisen nimen jälkeen. Jokerimerkki % korvaa yhden tai useamman kirjaimen hakusanassa.

Huom! Osa linkeistä vasemmassa ikkunassa antaa virheilmoituksen vanhoilla Netscape-versioilla. Ainoa tapa korjata virhe on päivittää Netscape uudemmaksi versioksi.Luettelo saattaa olla PDF-muodossa. Klikkaa alla olevaa kuvaa ja asenna Acrobat Reader -ohjelma, jos sinulla ei ennestään ole sitä asennettu koneellesi.