Untitled Document

Johdanto

Suomen Sukututkimusseuran Hautamuistomerkkien dokumentointihankkeessa kerätään valokuvia hautakivistä ja muista hautausmailla olevista muistomerkeistä, jotka asetetaan internetissä vapaasti käytettäväksi kuvatietokantaan.

Jo vuonna 1925 Suomen Sukututkimusseuran johtokunta suositteli Seuran jäsenille, että nämä ryhtyisivät keräämään vanhojen hautamuistomerkkien tekstejä. Kehoituksen ensisijainen motiivi oli hautakiviin hakattu sukututkimustieto. Monesta seurakunnasta olivat kirkonkirjat tuhoutuneet, mutta hautausmaaalta sitä oli vielä löydettävissä.

Toinen keruutyölle esitetty motiivi oli kulttuurihistoriallisesti arvokkaina pidettyjen muistomerkkien vaaliminen. Jo vuonna 1925 seurakunnat hävittivät sellaisten hautojen muistomerkkejä, joita ei enää hoidettu. Kolmas peruste ennakoi kansallista hautatietokantaa:

"Useinkaan ei ole nykyään elävälle henkilölle tunnettua missä hänen joitakuita vuosikymmeniä sitten kuolleet omaisensa ovat haudatut. Kokoamalla tiedot hautakivista saataisiin tässäkin suhteessa monta mielenkiintoista tietoa talteen korjatuksi ja monta unhoon joutunutta hautaa hoidetuksi."

Vuonna 1925 esitetyt perusteet hautamuistomerkkien dokumentoimiselle ovat edelleen tänä päivänä mitä ajankohtaisimmat. Dokumentointia nimenomaan kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta pidetään sukututkijoiden keskuudessa tärkeänä, sillä sukututkijat arvostavat menneiden polvien elämää ja työtä ja siksi heidän on vaikea ymmärtää sitä, että kauan sitten kuolleen henkilön viimeisen leposijan merkki on niin arvoton, että se joutaa sepeliksi murskattavaksi.

Yli 80 vuotta sitten esitetty ohjelma hautakivien inventoimiseksi ja dokumentoimiseksi on siinäkin mielessä erittäin ajankohtainen tänä päivänä, että kymmenien tuhansien suomalaisten "unhoon joutunut hauta" sijaitsee Suomen rajojen ulkopuolella odottamassa, että se hoidettaisiin kuntoon. Moni suomalainen ei tiedä mikä on omien vanhempien tai isovanhempien haudan kohtalo.

Jokainen hautamuistomerkkien säilyttämisestä, suojelusta ja tallentamisesta kiinnostunut voi tulla hankkeeseen mukaan kuvaajana tai julkaistujen kuvien tekstien kirjoittajana.

Suomen hautausmaat


MaaPaikkakunta

Hautausmaa


Sukunimi


Entinen sukunimi

Syntymäaika
-
Kuolinaika
-